Sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli cam, hayatınızı kurtarabilir! Size tüm detayları söylemeden önce, temperli cam standart camdan, çok daha güvenli ve daha güçlü olmasının ana nedeni daha yavaş bir soğutma işlemi kullanılarak yapılmış olmasıdır. Daha yavaş bir soğutma işlemi camın "pürüzlü" bir cam parçası gibi birçok küçük parçaya bölünerek, zar büyüklüğünde camın "güvenli bir şekilde" kırılmasına yardımcı olur. Temperli camın, normal camdan ne kadar farklı olduğunu, camın üretim sürecini ve cam yapımındaki evrimi göstereceğiz.
Cam Nasıl Üretilir ve İşlenir?
Cam birkaç ana bileşenden oluşur: soda külü, kireç ve kum. Aslında cam yapmak için bu bileşenler çok yüksek sıcaklıklarda karıştırılır ve eritilir. Bu işlemin sonucu oluştuktan ve soğutulduktan sonra tavlama denilen bir işlem camı yeniden ısıtır ve gücü tekrar sağlamak için bir kez daha soğutur. Tavlamanın ne anlama geldiğini bilmeyenler için, sertleşirken iç gerilmeleri gidermek için malzemelerin (metal veya cam) yavaşça soğumasına izin verilmesidir. Tavlama işlemi temperli ve standart camı farklılaştırır. Her iki cam türü de birçok ebat ve renkte değişebilir.
Temperli Cam
Ölçüsüne uygun kesilmiş ve işlenmiş cam panoların yumuşama noktasına yakın
bir dereceye (650-700°C) kadar ısıtılıp hızla soğutulmasıyla elde edilir.
Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi
(kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon)
kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir.
Ayrıca termal şok direnci artmakta, 150 ~ 200°C’ye kadar sıcaklık değişimlerine
dayanabilmektedir.
Temperleme işlemi camın hacmini, kimyasal yapısını, renk ve berraklığını
değiştirmez. Temperleme işleminden sonra cam panolara herhangi bir
kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz. Bu nedenle kesin ölçüler
temperleme işleminden önce belirlenmelidir.
Merdane Dalgası
Sıcak cam, temperleme işlemi sırasında cam merdaneler ile temasta iken merdane dalgası (roller waves) olarak bilinen yüzey bozulmaları meydana gelir. Söz konusu bozulmalar üretim tekniğinin fiziksel sonuçlarıdır ve önlenmesi mümkün değildir. Refleksiyonu yüksek olan camlarda izler daha belirgin olmaktadır. Yine aynı sebepten, istisnai olarak cam yüzeyinde ters ışıkta görülebilen noktacıklarbatmalar (roller pick up) oluşabilmektedir.
Anizotropi
Camdaki iç gerilim dağılımı nedeniyle temperlenen camda hava izleri (anizotropi) oluşur. Polarize ışıkta görülen ve bakış açısına bağlı olarak algılanan koyu renkli halkaların engellenmesi mümkün değildir.
Kalite
Temperli Cam “TS EN 12150 Cam - Yapılarda Kullanılan - Termal Olarak Temperlenmiş Soda Kireç Silikat Emniyet Camı” standardına uygun olarak üretilmektedir.
Temperli Camın Sağladığı Faydalar:
- Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir.
- Camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar.
- Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır. Kırıldığında bulunduğu yüzeyi boşaltır.
Dede Duş olarak, tüm duş kabinlerinizde biz sadece Temperli Cam kullanıyoruz.
Dede Duş ' ta banyo ve duş alanlarınıza dair çözümler devam ediyor!